Seara 4

Recital de lăută barocă – István Kónya

       Festivalul Internaţional „Serile de chitară” continuă marţi, 15 noiembrie, de la ora 19, la Institutul Balassi, cu un concert de muzică veche care îl are ca protagonist pe lutistul István Kónya. Unul dintre cei mai apreciaţi lutişti ai Ungariei, primul muzician din această ţară care obţine în 1994 o diplomă de absolvire (lăută, archlute, chitarrone, teorbă) a unui important centru de muzică veche din Olanda, István Kónya aduce în prim-plan figura celui mai important lutist din epoca Barocă, Sylvius Leopold Weiss. Un improvizator de marcă de talia lui Bach, lutist la Curtea prinţului August din Dresda, cu peste 600 de compoziţii la activ, Weiss a explorat posibilităţile lăutei baroce, instrument pe care muzicianul maghiar invitat va interpreta două dintre sonatele acestuia (la minor şi sol minor), Ciacona în sol minor, alături de alte două compoziţii ale francezului Robert de Visée şi Blohm a Vienne.

Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 10, István Kónya va participa alături de alţi doi lectori români la conferinţa desfăşurată la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Dinu Lipatti, cu o lucrare având tema „Aspecte stilistice ale interpretării la lăută și chitară a repertoriului din Baroc și Renaștere.

Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi: www.seriledechitara.ro sau www.facebook.com/kitharalogos.

 

Program

Robert de Visée (1660-1720) :    Suite in ré mineur  : Prelude non mesure – Allemande – Courante –  Sarabande – Gigue grave

Silvius Leopold Weiss (1686 -1750):  Entrée – Menuett – Sarabande – Courante from Sonata a minor

S.L. Weiss : Suite g minor – Prelude – Allemande – Courante –  Bourrée – Sarabande – Menuet – Paysane – Gigue

Blohm de Vienne ( ca. 1730-1780) :  Galanterie  :  A tempo giusto   –  Menuet  – Drole  –  Tempo di Polonoise  –  Vitement

S.L. Weiss: Chaccone in g minor